Slipp linser på vandringen

Slipp linser på vandringen
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

Ju mindre det är som stör, desto bättre blir upplevelsen av din vandring. Om du är ofta, säg en gång i månaden, och har ett synfel, kan det därför vara en bra idé att besöka en ögonklinik för att operera ditt synfel. Du kommer att märka skillnaden nästa gång du ger dig ut i naturen.

Glasögon är opraktiskt när man är ute i fält, framför allt i fjällen. Är man ute på en flera dagars vandring är det också svårt att plocka med kontaktlinser. Därför väljer många vandrare att besöka en ögonklinik för att korrigera sitt synfel. 

Före och efter ögonoperation

Det är viktigt att ha realistiska förväntningar på en ögonoperation. Om du väljer att göra en operation med laser, eller någon annan typ av ögonkirurgi, är det inte säkert att du kommer att slippa glasögon i alla situationer. Du kan t.ex behöva använda läsglasögon, eller terminalglasögon när du arbetar framför en skärm. Det rör sig med andra ord i första hand om situationer i hemmet eller på arbetsplatsen. På en seriös ögonklinik kommer du att få ett samtal inbokat före operationen. Där kommer läkaren som ska utföra operationen berätta om vilken metod som kommer att användas, hur ögat kommer att kännas efter operation, och vad du som patient behöver tänka på. Här spelar din livsstil en viktig roll.

Om du börjar bli lite till åren, och oroar dig för att snart drabbas av ålderssynthet, kan det vara smart att också konsultera läkaren beträffande detta. Köerna för en ögonoperation kan nämligen vara långa i den offentliga vården.

Vandrar du mycket i fjällen, eller på andra ställen, utan att följa leder? Då bör du kontrollera att du kan läsa kartan innan du ger dig ut för första gången efter operation. Om inte, se till att ta med ett par läsglasögon.