När får vårdpersonalen komma ut i naturen?

När får vårdpersonalen komma ut i naturen?
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

Att ge sig ut på vandring är ett av de bästa sätten att återhämta sig. Därför är det oroväckande att så många inom vården inte verkar få någon semester i år. Hur ska läkare och sjuksköterskor kunna ta hand om de som blir sjuka, om de inte ges möjlighet att ta hand om sig själva?

Är den andra vågen här? Det är inte alla som är övertygade om det, men snart är lika många smittade av covid-19 som i våras. Än så länge är det inte lika många som i våras som vårdas på sjukhus, men snart är vi troligen där. 

Vad händer då med vårdpersonalens semester? De fick inte sammanhängande semester i somras i de flesta regioner, utan den flyttades fram. Med ökat antal smittade verkar de inte få semester nu heller. 

Konsekvenser av den uteblivna semestern

Vilka konsekvenser får detta för oss? Vad får det för konsekvenser för samhället? Och vad får det för konsekvenser för de som arbetar i vården?

Troligen kommer fler och fler att söka sig till bemanningsföretag som riktat in sig på vården, som Vårdlänken, https://vardlanken.se/. De kommer att kunna locka till sig en hel del personal om de kan erbjuda semester. Semester är nämligen absolut nödvändigt för att kunna återhämta sig, och göra ett bra jobb på sitt arbete. 

Det är semestern som ger möjlighet att ge sig ut i naturen, och naturen ger de allra bästa möjligheterna till återhämtning. Får vårdpersonalen ingen semester, där de kan åka till sin stuga på landet, åka längdskidor i fjällen eller vandra på Sörmlandsleden, kommer de snart att vara utarbetade, vilket rent av kan vara livsfarligt. 

Vårdpersonalen behöver inga applåder. De behöver semester, och bättre arbetsvillkor. Annars kommer det att få stora konsekvenser för samhället, och för allas vår hälsa. 

Ropen skalla, semester åt alla!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *