Byta till gasolgrill?

Funderar du på att skaffa dig en gasolgrill? Att byta från en kolgrill till en gasolgrill, ger en helt annan smak åt maten, sägs det. Du slipper tänka på att kolen ska brinna och vänta på den rätta värmen, du slipper få maten svart och vidbränd. En gasolgrill har många fördelar, såsom att du får maten just så varm som du önskar den på en gång.
Det är inte bara kolgrillen som ger smak åt maten som du grillar. Du slipper även smaken av tändvätska genom att använda dig av en gasolgrill.
Gasolgrillen blir lagom varm på en gång. Du behöver inte vänta på den rätta temperaturen. Dessutom är en gasolgrill lättare att rengöra efter grillningen.

Nackdelen då?

Att hantera en gasolgrill innebär att vi måste vänja oss vid att hantera gas. Gasen är ofarlig så länge som den är i slutna tuber, eller gasolflaskor och anslutna med slutna rör så att du vet var gasen finns någonstans. Gasen ska man ha respekt för. I rumstemperaturen är den som vätska, men förångas när den kommer i kontakt med eld. Det är då värmen uppstår eftersom den är så pass lätt att antända.

Gör så här

Skilj åt gasolgrillen och gasolflaskan eller gasolbehållaren. Gasen är som sagt lätt att antända. Se därför till att gasolbehållaren aldrig kommer i närheten av värme. När du ska tända gasolgrillen, bör du alltid öppna gasolflaskan och se till så att gasolflaskans öppning är rätt när du tänder gasolgrillen.
Så snart som grillningen är klar, bör du stänga gasolflaskan.
Det finns olika gasolgrillar och olika storlek på dem. Välj en för antalet i familjen eller om ni ofta har gäster. Det finns några olika gasolgrillar på marknaden. Några kända är Weber, Landmann, Napoleon, Broil.
Vem vill inte ha en god grillad biff när det är dags att grilla? Här kommer receptet till en god marinad som köttet ska ligga i precis innan grillning.

Blanda först

½ dl raps-/oliv-/majsolja
1 msk senapspulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald svartpeppar
1 tsk paprukapulver
1 msk sirap
1 krossad vitlöksklyfta
saft från 1 lime
en 6 cm stor riven ingefära

Gör så här:
Blanda kryddorna med olja och sirap. Lägg blandningen med köttet, t.ex. fläskfilé, nötbiff, kyckling eller fisk i en plastpåse över natten i kylskåp. Torka av köttet/fisken innan du grillar, Se så att inte köttet bränns vid, vänd på det hela tiden när du grillar det.

Ät med en god sallad och potatissallad och ett gott bröd till!